Apa yg hendak dicari?

Ahad, 22 Disember 2013

Sebutan Nombor Dalam B.Jepun

Nombor

  • 1 - ichi
  • 2 - ni
  • 3 - san
  • 4 - yon/si
  • 5 - go
  • 6 - roku
  • 7 - nana/shichi
  • 8 - hachi
  • 9 - ku/kyuu
  • 10 - jyu
  • 11 - jyu ichi
  • 14 - jyu yon
  • 16 - jyu roku
  • 20 - nii juu
  • 80 - hachi juu
  • 100 - hyaku
  • 200 - ni hyaku
  • 300 - san byaku
  • 600 - rop pyaku
  • 800 - hap pyaku

Jumaat, 13 Disember 2013

Ledapple - Greatest World PV Full ver.

Are...you...rea...dy....

Hai,Assalamualaikum semua warga blogger....
kepada pelajar form 3 sekalian...adakah anda sudah bersedia untuk mengambil result PMR pada 19.12,2013...hohoho
sedia ataupun tidak...apa-apa kita berdoa la bersama agar kita beroleh keputusan yang cemerlang...
Amin.....


japan song

- Title Song : 1st Single Album - Greatest World PV Full ver.

- MV Release Date : 2013.12.12
- Album Release Date : 2013.12.25

- Artist : Led apple 레드애플 
한별(HAN BYUL) 영준(YOUNG JUN) 효석(HYO SEOK) 
광연(GWANG YEON) 규민(KYU MIN)

- Led apple official Facebook :https://www.facebook.com/steledapple
- Led apple official Twiter :http://twitter.com/steledapple
- Starkim official site : http://www.starkiment.com/

Sabtu, 30 November 2013

News : LED Apple Consert In Malaysia (Jualan Tiket)

Assalamualaikum semua...
wahaha...Aida ni  tak habis2 dengan Led Apple...
mesti ada yang rasa menyampah dah kan???hehe...i'm sorry ^^

btw...di entri ni Aida ada nyatakan sedikit info untuk dapatkan tiket untuk konsert ni...opss...bukan dapat free ye...kena beli tau...huhu...sedihnya....


Gambar: (Notice) Passes for F.Y.I On Stage with LEDApple are ready! Online purchase starts on Sunday. TQ!
LEDApple consert ticket

M.E Malaysia will be having one day physical sales at the following details:

Date : Saturday, 30th November 2013 
Venue : HK Station, 6th Floor, Sungei Wang Plaza

Time : 12PM – 5PM


(Notice) Passes for F.Y.I On Stage with LEDApple are ready! Online purchase starts on Sunday(1.12.2013). TQ!

Passes will be available for online purchase from 1st December 2013 onwards. For more information on how to secure your passes, log on to http://www.facebook.com/Inzpire.ME.

You may also refer here for latest notice from us (updated often):





# haha...Aida sama ja macam Herlin dan Cii Azal,Leda dr malaysia n brunei...
punya la promote pasal konsert Led Apple ni...kononnya nak suruh orang pergi...tapi diri sendiri pun tak dapat pergi...hahaha...lawak2...

apa2 pun Aida doakan yang konsert ni tak akan terbatal & berjalan dengan lancar semasa ianya dilangsungkan...Amin...

Ahad, 24 November 2013

2 in 1 : Exam and LED Apple

Hai...Assalamualaikum semua...yey entri 2 in datang lagi...haha...nampaknya aida dah semakin berminat update entri dalam bentuk 2 in 1.Untuk pengetahuan semua,entri 2 in 1 biasanya aida akan menceritakan tentang aktiviti tentang aida dan juga beberpa berita tentang aktiviti band kegemaran aida iaitu LED Apple...
okey, inilah serba sedikit tentang entri 2 in 1.

Exam

exam oh exam...kenapa la ada perlu exam...
huhu...isnin ni 25 Nov 2013 aida akan menduduki exam di MRSM(maktab rendah sains mara)...Kalau ikutkan hati,rasa macam tak nak pergi je...dahlah time cuti sekolah...dengan perasan ingin bermalas-malasanya...huh...kata anisah "penyakit malas datang tanpa diundang" tapi itu memang betul..tengok la aida,buku pun baru baca 2 3 muka surat...tu pun baru sains...matematik lagi laa...apa pun tak tengok lagi...padahal tinggal 1 hai je lagi...huhu....TT _ TT

Tapi kalau difikir-fikirkan balik rasa rugi pula kalau tak pergi...ye la dah penat-penat pergi pejabat minta pengesahan,masuk bilik pengetua ambil tanda tangan dan post laju lagi...huhss...segala penat lelah,duit,minyak motor bagai...takkanlah nak biarkan lesap macam tu je kut...sayang sayang...

Apa-apa sekali pun kena pergi juga...doakan aida dapat menjawab peperiksaan dengan jawapan yang betul dan lengkap ye....

LED Apple


1st Japan single  "Greatest World" coming soon 25 December 2013
cover : japan song = Ledapple - 遠く遠く(tooku tooku/far far away - Makihara Noriyuki)

Waaa...led apple nak datang malaysia tahun depan...waa bestnya...tapi lagi best kalau aida dan kawan2 dapat pergi...kan? kan?...alau dapat tiket free lagi2 best...dan kalau "kalau" itu jadi keyataan lagi super best...aish...apalah yang aida merepek ni...sekarang ni tak benda yang free semuanya perlukan duit...aida tahu apa yang aida nakkan tu satu benda yang mustahil dan bukan senang nak dapat...kalau dapat pun tiket free,ada lagi masalah lain...like pengangkutan,penginapan and food...

"Belajar menerima dan bersyukur dengan apa yang ada"

ingat ye kawan2,jangan susahkan orang lain semata-mata inginkan apa yang kita hendakkan...belajar usahakan dengan sendiri untuk apa yang kita kehendaki...

We are excited to announce one of our upcoming stage for 2014 featuring talented Korean band, Led apple!!

“F.Y.I On Stage with Led apple” will take place on Saturday, 8th March 2014 in Kuala Lumpur, Malaysia. Premium Passes (RM 280) a
re available in limited quantity. 

SPECIAL EVENT!
The first 200 passes sold will be eligible to attend "PRE-SHOW MEET & GREET SESSION". Sales starts on 29th November 2013 (Friday).
Stay tuned for more updates!

klik gambar

[NOTICE] F.Y.I ON STAGE WITH LED APPLE

pada 23hb November 2013 pukul 12.11 pagi


Note : This post will be updated on a regular basis, please check often!~

F.Y.I On Stage is a series of events created by M.E Malaysia which introduce and highlight talented artists who have been at the forefront as influential pioneers in New Media with the hope that they will inspire young people to pursue and live their dream.

Those who attended our F.Y.I sessions before should be familiar with our concept and style of event. But here's few recap videos just incase this is your first time hearing about this event:

First Stage : http://youtu.be/9lB69_qYiXo
Second Stage : http://youtu.be/DYCZjeiupok

--

Following previous F.Y.I acts, F.Y.I On Stage with Led apple will be an intimate show with smaller but exclusive crowd. Rather than having a performance on a large concert stage, they’ll fill the hall 100% with their live sound and voices and give it a festival like sense of authenticity.

LIMITED PREMIUM PASS (only one pass available for the show)
  • Autographed poster
  • Post-event photo opportunity
  • Free seating within category
  • Opportunities to participate in <Fans Hangout> Session

SPECIAL EVENT

The first 200 passes sold will be entitled to attend Pre-Show Meet & Greet Session! To kickoff the promotion, M.E Malaysia will be having a two day physical sales on 29th & 30th November 2013 and afterwards passes will be available for online purchase.

Details about time and location will be released next week.

Thank You!

Jumaat, 8 November 2013

With The Wind First Stage In M! Countdown


Assalamualaikum semua...
ish2...Aida ni x habis2 dengan LED Apple...erm..nak buat macam mana dah minat...jadi LED Appe je la...Tapi tak la fanitik sangat...biasa2 je...

back to the topic...
Semalam adalah hari pertama lagu With The Wind dinyanyikan dipentas...

Disukai · Semalam · Telah Disunting · 

Today, we finished the first stage of "with the wind" successfully in M countdown.
thanks for all Ledas despite the cold weather.
please love and support us for "With the wind" .
take care and see you soon with next stages.
love you all  

Sebenarnya...Aida tak tahu nak tulis apa...jadi sebelum Aida merepek bukan2 lebih baik Aida berhenti...kan kan?? jadi layan je la first stage ni ye...bye2...Assalamualaikum...

Selasa, 5 November 2013

[MV] Ledapple(레드애플) _ With The wind(바람따라)


Artis : LED Apple
Jenis muzik : rock balled
 : Digital single

Ahhh....Akhirnya~~~ lagu yang Aida nantikan selama 4 hari akhirnya dimuat naik juga...
tak mahu cakap banyak-banyak...kita layan je...

Bye...Assalamualaikum...

Sabtu, 2 November 2013

2 in 1 : <( - _ -) I'm Stress but I'm So Excited \(^ o ^)/

Hai...Assalamualaikum,blogger semua...

Stress

Alhamdulillah dah 5 hari "Friendship Giveaway by HimeOuji Shop" berlangsung...semakin hari semakin bertambah blogger yang join...

Tetapi dalam keseronokan terdapat juga kekusutan dalam membuat GA ini...Antaranya ialah "tertinggal syarat(link) yang diletakkan oleh sponsor"...Ini semua atas kesilapan kami semasa menulis entri...disebabkan terlambat dari masa yang ditetapkan kami menjadi gelisah,tanpa menyemak kami terus terbitkan entri tu...Akibatnya....(faham2 je la)

Oleh sebab itu kami memohon kerjasama peserta untuk menyemak semula...kalau ada mana2 syarat yang tertinggal tu,mohon selesaikan...


Excited
video


okey...tutup topik stress tu, ima(sekarang) back to second topic,excited.

hah!! nak tahu kenapa Aida excited??

Aida exiced sebab....hehe
band korea LEDApple yang Aida minat keluarkan lagu baru 4 nov 2013,isnin ni...tajuk digital single ni With The Wind....ada peminat cakap LEDApple suka wind,kalau nak tahu kenapa,carilah sendiri ye...haha...kat atas ^^ ni Aida ada letakkan video teaser lagu ni...tengok n dengar ye...

huhu...tak sabar Aida nak tunggu walaupun cuma tinggal 2 hari je lagi...
apa2 pun kena sabar juga sebab "sabarkan separuh daripada iman"....

okey,cukuplah sampai disini saja..
Bye,Assalamualaikum...ada rezeki kita jumpa di entri seterusnya....

Rabu, 30 Oktober 2013

PROMOTE : Friendship Giveaway By HimeOuji Shop

(Klik banner for joining)

Alhamdulillah...akhirnya...berlangsung juga Giveaway pertama daripada HimeOuji Shop.Jemput join ye blogger semua.
eh,eh, kenapa tajuk n3 ni PROMOTE? Aida tak join ke?
kenapa?? hah,seperti yang Aida cakap di n3 sebelum ini...Aida adalah salah seorang daripada admins HimeOuji ni...
join?? huhu TT_TT sebenarnya Aida memang nak join...nak sangat-sangat...huhu...tapi...syaratnya "Admin dilarang join" ...huhu,sedih2...
tapii...Aida ni bukan jenis yang mudah putus asa....hehehe ^_^


(Start pada 28.10.13 dan tamat pada 18.11.13)

Syarat-syarat:
  • Warganegara Malaysia
  • Mempunyai Bog dan Facebook *yang tak ada twitter pun boleh join
  • Ikut semua syarat-syarat
  • Buat entri bertajuk Friendship Giveaway By HimeOuji Shop
  • Copy kod di bawah sekali paste dalam entri
  • Hantar link penyertaan di ruang komen di entri  Friendship Giveaway By HimeOuji Shop di Blog HimeOuji Shop
Senarai Hadiah dan Sponsor
  • {1} Pencilcase One Of Kind by Shiedahruslan Kpop Shop
  • {2} Biji keychain exo by Eymasu and World Craft
  • {3} Notebook by Azlan Azmi
  • {1} Dodora by Eyma Lydia 
  • {2} High Beam by Eyma Lydia
  • {2} Doodle by Zakie Zaki
  • {2} Fridge magnet by Nur Farahain 
  • {2} Voucher 30% Hime Ouji Shop by Hime Ouji Shop 
  • {3} Kpop Bookmark by Aida Adnan 
  • {3} Kpop Bookmark by Anisaa Manaf 
  • {5} Top up by Aimi Wahid 
  • {2} Vector by Nur Aina Nazura 
  • {2} Header by Ieyra'Nur Zahira Ghani 
  • {3} Header by Aisyah Bakri 
  • {3} Korean Product by Simple Syara
  • {2} Bangle by Areena official Blog
  • {1} Make Up Case by The Great Little Summer Crafts
  • {1} Cotton Fon Casing by The Great Little Summer Crafts
Follow Blog Sponsor
Like Fanpage Sponsor:


 
Follow twitter *bagi yang ada


Follow Facebook:
https://www.facebook.com/GadisShoot

Join Group ni:

https://www.facebook.com/groups/512360175517595/

Follow Istagram *bagi yang ada:
http://instagram.com/aimyyyyy

Klik:
{1} dan {2}

Isnin, 21 Oktober 2013

Mencari Sponsor Giveaway HimeOuji Shop

Hai...Assalamualaikum...

Aida sedang mencari sponsor untuk Giveaway Friendship HimeOuji Shop...
3 orang barangan post...
review blog dan bloglist tidak dikehendaki...

Ada sesiapa yang berminat??kalau ada boleh im di fbpage ni

Perhatian!!!
tarikh tamat pencarian sponsor dipanjangkan maka tarikh berlangsungnya GA pun akan dilambatkan...

Tarikh tamat mencari sponsor : 24.10.2013(Khamis) 27.10.2013(Ahad)
Jam : 7:00 ptg 9:00 malam

Tarikh berlangsung : 28.10.2013 - 18.11.2013


kenapa Aida pulak yang sibuk cari sponsor??
sebab Aida salah seorang daripada admin HimeOuji Shop

jemput la membeli di HimeOuji Shop ye...

First make:Pavlova (o^_^)o o(^_^o)

Konichiwa (^_^)/ Assalamualaikum...
apa khabar blogger sekalian?sihat?...Alhamdulillah....

Jam 4 petang pada 8 oktober 2013 maka tamat lah sudah peperangan minda pelajar-pelajar batch 1998,iaitu Penilaian Menengah Rendah...
Alhamdulillah...kertas2 soalan telah selamat dijawab walaupun ada beberapa kertas yang memeningkan dan sekarang mungkin kertas2 itu sedang disemak...
Ya Allah Ya Tuhan ku Kau tenangkan lah hati pemeriksa kertas jawapan peperikasaan semasa menyemak kertas jawapan kami(pelajar PMR) Ya Allah...
Amin...

Okey2...back to the topic...
taadaaa.... /(^o^)\
hehe
ni sebenarnya pavlova percubaan kedua



Aik??...apa sal tiba2 je buat pavlova ni?
#Percubaan pertama(10.10.2013)
Haa...cerita dia macam ni...
Asalnya kakak Aida yang ajak buat sebab cikgu kat kolej dia yang suruh...hasilnya...ermpp...memang cantik...naik tinggi pula tu...bila pegang..waa...lembut macam marshmallow...than...time rasa...ermmnyumm..tiba2 zzzeeekkk...huh...macam otak kena litar pintas...Ya Allah...manisnya....tak tau la macam mana kakak Aida boleh makan banyak...

Dari segi deko(ceh deko tu)pula...kami hentam je...kiwi dengan epal potong 3 segi kecil2 jadi tabur je atas pavlova tu than tambahkan sedikit rainbow rice...bagi lawa sikit cover buah2 yang berselerak tu...tak ada gambar nak tunjuk sebab ingat nak telan je...jadi..bayangkan la sendiri...tapi jangan teruk sangat tau..hehe

#Percubaan kedua(11.10.2013)
Hehehe....kali ini Aida buat sendiri(tgk gmbr kat atas,cantik tak?hehe)...ini untuk bekal masa jalan2 tengak cerita #Graviti dekat Taiping Sentrel...Tapi, tak jadi bekal pun...sebelum bertolak lagi kami dah makan...

Kali ni yang Aida buat tak naik tak tau sebab apa...tapi dah tak manis..yey...nyum2...sebab Aida dah kurangkan gula...sesuai dengan taste Aida...Insyaallah..selamat juga untuk yang mempunyai penyakit kencing manis...hahaha...macam puji diri sendiri dah...ish2...
Okey lah..sekarang Aida nak kongsikan resepi Pavlova ni...

Bahan-bahan
4 biji putih telur ayam
3/4 cawan gula kastor
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan cuka
1 sudu teh esen vanila

Topping
whipped cream
buah-buahan masam

Cara-cara
1.Pukul putih telur sehingga kembang kemudian masukkan gula kastor pukul sebati...Aida guna mixer(mesin adun bahan)je...

2.Selepas tu,masukan tepung jagung,esen vanila dan cuka...gaul sebati...

kalau nak tau jadi ke cuba terbalikkan bekas tu...insyaallah kalau x tumpah or lambat jatuh tu jadi la...


3.Panaskan oven selama 3 minit dengan suhu 170 darjah celcius.Lapikkan loyong dengan kertas minyak kemundian tuangkan adunan tadi....Masukkan kedalam oven dan bakar selama 30 minit dengan suhu 170*c....

4. Setelah siap bakar...keluarkan dari oven dan biar sejuk seketika...siap...
eh eh...jangan lupa toppingkan dengan whipped cream dan buah-buahan tau...

pavlova yg belum ditopping

setelah ditoppingkan dengan whipped cream

~~ sekian ~~

PS# sedang mencari sponsor untuk Giveaway Friendship HimeOuji Shop

Selasa, 1 Oktober 2013

Soalan Ramalan : Ilmu Pengatahuan Asas Kejayaan

Aida nak kongsikan sikit tajuk ramalan PMR buat semua calon PMR....
Semoga ianya berguna...


.عن أبى بكر رضى الله عنه, عن النبى (ص) قال أغد عالما أو متعلما أو مستمعا أو محبا ولاتكن الخامسة فتهلك
(Riwayat At Tabrani)

Maksudnya:
Mulakan pagimu sebagai seorang guru atau pelajar atau pendengar atau orang yang cinta akan ilmu,jangan jadi orang kelima anda akan binasa.
  • Hadis diatas menyarankan supaya kita menuntut ilmu, mencintai ilmu dan menjadi orang yang berilmu pengetahuan. Jangan biarkan diri kita menjadi golongan kelima, iaitu golongan yang tidak memiliki salah satu daripada ciri-ciri tersebut.

Saranan Yang Terdapat Dalam Hadis
  1. Menjadi seorang guru, iaitu menyebarkan ilmu kepada orang ramai
  2. Menjadi pelajar, iaitu menuntut ilmu pengetahuan
  3. Suka mendengar sesuatu yang boleh memberi ilmu pengetahuan
  4. Cinta kepada ilmu pengetahuan
  5. Tidak menjadi golongan kelima, iaitu mereka yang tidak memiliki keempat-empat ciri diatas
Cara Menjadi Orang Yang Berilmu
  1. Sentiasa membaca buku-buku ilmiah dan berfaedah
  2. Rajin menghadiri progran-program
  3. Berkawan dan mendampingi orang-orang yang berilmu
  4. Sanggup membelanjakan wang untuk mendapatkan ilmu
Akibat Tidak Berilmu
  1. Sukar untuk mendapat hidayah Allah SWT
  2. Tidak mendapat keredaan Allah SWT
  3. Dihina dan disisihkan oleh masyarakat
  4. Tidak dapat membezakan antara perkara yang hak dan batil
  5. Tidak dapat membangunkan masyarakat Islam
  6. Umat Islam dipandang rendah
Ciri-ciri Ilmu Yang Berguna
  1. Ilmu yang memantapkan iman
  2. Ilmu yang membawa keepada pengabadian diri kepada Allah
  3. Ilmu yang dapat mempertingkatkan martabat umat islam
  4. Ilmu yang tidak membawa kepada kesesatan
  5. Ilmu yang membangunkan masyarakat
  6. Ilmu yang membawa kejayaan
  7. Ilmu yang membentuk akhlak dan sifat terpuji
Faedah Berilmu
  1. Hidup mulia dan dihormati
  2. Mentaati dan berbakti kepada ibu bapa
  3. Diredai dan dikasihi Allah
  4. Membangunkan ekonomi islam
  5. Dapat berbakti kepada masyarakat dan negara
  6. Dapat membezakan diantara hak dan batil
  7. Mengangkat martarbat agama,bangsa dan negara
  8. Berdaya maju setanding dengan bangsa-bangsa lain
Pengajaran Hadis
  1. Kita mestilah berusaha dengan tekun dan sabar untuk menjadi orang yang berilmu.
  2. Orang yang tidak mencintai ilmu akan mendapat kerugian di dunia dan di akhirat.

~~sekian~~

Isnin, 30 September 2013

Penilaian Menengah Rendah 2013




Assalamualaikum semua...
apa khbar blogger semua...dah 27 hari Aida tak update and blogwalking dekat blog2 lain...banyak entri2 baru yang Aida tak sempat nak baca...ai...maklum la orang sibuk...mana ada masa(haha..ye la tu kan...boleh percaya ke)....hehe...

Pejam celik pejam celik...tinggal 1 hari je lagi nak berperang(PMR) memerah segala macam benda yang dipelajari selama 3 tahun ni....

Huh...macam mana ni... dah sediakah aku? dah cukup ke apa ada dalam otak aku sekarang ni? mampukan aku? ... ni semua terserah pada Aida...apa yang telah usahakan...dan selebihnya bertawakal/berserah kepada Allah bagi menentukan segalanya...kerana Allah lebih mengetahuinya...

Target Aida tak banyak...cukup la 6A 2B...kalau lebih...Alhamdulillah...Aida tak berani nak target 8A takut nanti menyesal pula kalau tak dapat...apa2 pun DUIT(jangan salah faham...baca dulu bagi habis) mesti kena buat iaitu Doa,Usaha,Ikhtiar dan Tawakal... 


Doakan Aida dan rakan2 seperjuang berjaya ye...

Bismillahirahmanirrahim
Ya Allah Ya Tuhan kami...kau berikan Aida dan rakan-rakan seperjuangan rahmat disisimu,dan sediakanlah pentunjuk kepada mereka dalam menyelesaikan urusan mereka...Ya Allah Ya Tuhan kami...kurniakan la mereka kejayaan cemerlang dalam PMR tahun ni...
Amin....

Sabtu, 7 September 2013

Ucapan # bahasa jepun

  • Arigataugozaimasu - Terima kasih

  • Gomen'nasai/Gomen - Maafkan saya
  • Ganbatte - Selamat berjaya/Semoga berjaya
  • Ganbarimasu - Saya akan melakukan yang terbaik


  • Hajimemashite - Gembira berjumpa awak


  • Ittekimasu - bye/selamat tinggal
  • Ira sshai masen - Selamat datang


  • Jā matane - Jumpa lagi


  • Konbanwa - Selamat petang
  • Kon'nichiwa - Selamat tengah hari
  • Konbanwa - Selamat malam
  • Konichiwa - Selamat sejahtera / hai

  • Ohayo gozaimasu - Selamat pagi
  • Oyasuminasai - Selamat malam (biasanya disebut sebelum tidur)
  • Okaerinasai/Okaeri - Selamat pulang/kembali
  • Onegaisimasu/Onegai - please/tolong
  • Omedetōgozaimasu/Omedeto - Tahniah
  • Otanjōbiomedetōgozaimasu - Selamat hari lahir

  • Sayonara - Selamat tinggal
  • Sumimasen/Suimasen - Maafkan saya

  • Tadaima - Saya sudah pulang

  • Yoku naru - get well/semoga sihat


sumber#ejaan rumi google translate,komik,novel dan laman web pembelajaran

Rabu, 7 Ogos 2013

Happy Eid For All Muslims Blogger


Assalamualaikum semua...
pejam celik pejam celik dah nak raya kan?
huhuhu...sedihnya...tak puas lagi puasa...

apa apa pun dah lama dah kan aida tak update entri...
ni semua di sebabkan aida ada trial pmr...
sibuk study...dan tak ada cerita yang nak dikongsikan...

Alhamdulillah trial pmr pun dah lepas...
lepas ni pra pmr pula kemundian PMR...
sekejap je masa berlalu...

Akhir kata...aida nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat semua blogger...
aida minta maaf jika ada silap salah atau terkasar bahasa...

bye2...hope you all gembira disamping sanak saudara sepanjang masa....

lastly..aida minta jasa baik korang yang ada facebook untuk vote LEDApple buat konsert di Malaysia pada tahun depan(2014)

5000 undian yg diterima dari sesuatu negara tu akan menerima kunjungan LEDApple pada tahun 2014...
https://www.facebook.com/steledapple?v=app_126231547426086&
VOCAL JASON JANG HANBYUL Date of Birth : July 04, 1990 Height : 185 cm Weight : 65 Kg Blood Type : A Country/City of Origin : Brisbane, Australia Education : Dentistry Degree, University of Queensland in Australia (on Leave of Absence) Ability : Multi-lingual in 5 Differen...
Halaman: 86,970 menyukai ini

Khamis, 18 Julai 2013

TRC - Question On Moral Value


The following novels are studied in the Literature component in English Lauguage:

The Railway Children - Edith Nesbit

Based on one of the novel above :-
1) Write about a moral value that you have learnt.Give reason and evidence.
@
2) Write about a lesson that you have learnt.Give reason and evidence.

     Based on the novel of The Railway Children by Edith Nesbit, a moral value that i have learnt is family love.

     This story is about the three children,Bobbie,Peter and Phyllis.In the first part of the story,they are a happy family.Their happy life changes went their father is jailed for being a spy.The children than move to the country slide with their mother.

     Mother doesn't tell them the truth about their father.She loves them and wants to protect them.The children miss their father but do not want to upset her.

     Futhermore,the children also love one another.When Peter is caught stealing coal,his sister share the blame.Peter shares his toy engine with Bobbie during her 12th birthday.Without Peter's knowledge,Bobbie ask the train driver to repair the broken toy just to make him happy.This can be seen in chapter 4 of the novel.

     He is love that helps this family to face problems and difficulties.I have a lesson about love from the story in tighten then bond of the family.

okey...sampai disini saja...semoga ini semua dapat membantu anda untuk menjawab soalan peperiksaan bahasa inggeris...
and 
Good Luck For Trial PMR

Selasa, 16 Julai 2013

TRC - Questions On Characters (An Interesting Character)

Hai...Assalamualaikum...
ni mungkin entri terakhir Aida sebelum Trial PMR 22.7.2013 ni....
dan ni juga post yang ke2 tentang TRC...
InsyaAllah kalau ada apa2 penambahan Aida akan kongsikan lagi....


The following novels are studied in the Literature component in English Lauguage:

The Railway Children - Edith Nesbit

Based on one of the novel above :-
1) write about an interesting relationship in the story.
2) write about an interesting character in the story.

     Based on the novel of The Railway Children,the interesting character is Bobbie / the interesting character that I chose is Bobbie.

     In this novel, Bobbie is the eldest child in a family.She had just celebrated her twelveth birthday.

     Bobbie is caring and loving sister to her siblings.This can be proved in chapter 2 where she took the responsibility on Peter's wrongdoing of stealing the coal from the railway station.Unfortunately Peter has been caught by the station master.In the incident,Bobbie is helping Peter to mend his broken toy steam engine without his knowledge.

     Bobbie is also a brave child.She saved the 11.29am train from crash because of the landslide.She stand on the railway line by herself waving two red flags (from patticoats) just to stop the train.She sacrificed herself to save the passengers' life.As the reward,she got the gold watch for the railway compony.

     From the point given above,I can say that Bobbie is a wonderful person.That is why I chose her as an interesting character.


"Sharing is Caring"
~(^_^)~

Selasa, 9 Julai 2013

TRC - Questions On Characters (An Interesting Relationship)

Hai...Assalamualaikum...semua...
entri kali ni aida buat khas untuk kongsikan dengan kawan2 aida....
Sharing is Caring...(hopeteacherxmarah)


The following novels are studied in the Literature component in English Lauguage:

The Railway Children - Edith Nesbit

Based on one of the novel above :-
1) write about an interesting relationship in the story.

     Based on the novel of The Railway Children,the interesting relationship that I can find is a mother and children.The story is about children that survive their life without their father.The mother has to take over the responsibilities to support the children.The children Bobbie,Peter and Phyllis are very independence were they never burden their mother.

     The relationship between the mother and the children occured went the mother always spend her time  with her children by playing and reading with them.This can be find in chapter 1 page 1 of the novel.

     Other things that showed the relationship between the mother and the children is when the children never asked about where their father is.This is because they do not want to make the mother sad.Because of that,they always stand by the railway line to wait for the 9.15 am train.They believe that the train willsend their love to the father.This can be find in chapter 3 page 15 and chapter 7 page 39.

     This special relationship make the story become interesting. 



Sabtu, 29 Jun 2013

Read this...Not for Kpopper only...

Hai...Assalamualaikum semua...
Jom baca ni....
status ni kakak aida yang bagi kat facebook...


Taubat Seorang Fanatik Kpop - versi novel kisah benar

Assalamualaikum bakal penghuni Syurga

Kpop?Gila basi dah kan isu ni.Ada yang dekat luar tu dah meluat gila sebenarnya.Bukan isu pembedahan plastik atau kepura-puraan yang saya ingin sampaikan.Tak semua begitu.
Jika anda menghukum semua mereka yang kacak lagi cantik itu membuat pembedahan plastik,adakah anda tak percaya dengan Allah sebaik-baik Pencipta?

Saya,peminat muzik yang melibatkan mereka yang berwajah kacak lagi cantik ni sejak 2008.Tetapi maaf,sekarang saya dah tak jumpa dimana relevannya saya terus tegar meminati genre ini.
Tulisan saya ini mengarah kepada kelompok yang spesifik iaitu peminat tegar Kpop.Jika anda peminat tegar mohon teruskan membaca.Jika bukan,mohon juga.Walaupun anda peminat Justin Bieber,One Direction,Demi Lovato,The Vamps sekalipun..saya mohon anda teruskan membaca.Kerana saya tujukan kepada anda juga dan yang utama semestinya diri saya juga.

Kenapa saya kata saya mengarah kepada peminat Kpop pada mulanya?Sebab saya pernah berada dalam kelompok ini.Nah,peduli apa kan?Anda harus peduli kerana perkara yang akan saya nyatakan dibawah ini mungkin akan menyentap hati anda dan anda akan melenting.Sekali lagi saya ingatkan saya mengarah kepada kelompok yang meminati Kpop ini kerana saya pernah berada dalam kalangan anda semua.Selama 5 tahun.Dari saya memasuki alam sekolah menengah sehingga saya menunggu tawaran masuk ke Universiti.Nampak tak berapa lama saya dibrainwash dengan genre ini?Hidup dalam memuji manusia lebih daripada Pencipta sendiri.

Saya mohon anda buka mata.Baca dengan tenang dahulu dan melenting kemudian.

Sekali lagi saya ingin menekankan saya tak tujukan kepada semua,hanya segelintir sahaja dan bukan niat saya untuk mengutuk peminat Kpop diluar sana dan membuka pekung fandom ini.

“Eh minah ni asal tak kutuk peminat bola yang tegar yang bertumbuk di stadium,si Hipster mahupun mereka yang gemar mengumpul barang antik tu?Obses jugak tu..”
Perlu ke saya ulang lagi saya tujukan kepada peminat Kpop kerana saya pernah berada dalam kelompok ini.Cukup dah kot saya menjelaskan perkara yang satu ini.
Kenapa saya menyatakan bahawa saya tak jumpa di mana relevan perkara ini?

Maaf jika menyinggung tetapi cuba anda buka kembali History di enjin pencarian anda.Berapa banyak isu ummah yang anda googlekan?Berapa banyak isu Syria mahupun Rohingya yang anda cari?Sirah Rasulullah habis dah baca?Ce sebut sikit tarikh lahir sahabat.Buat list dengan tarikh lahir idola kpop yang anda tahu,tarikh debut ke..tarikh comeback stage mahupun award pertama mereka.Mana banyak?Kalau sahabat yang banyak,teruskan meminati atau penuh sahaja dengan post daripada Tumblr mengenai bias anda?Lihat di saja di Twitter berapa banyak kicipan anda mengenai bias anda?Berapa banyak kicipan anda memuja bias.Lebih daripada berselawat kepada Allah dan Rasul rasanya.

Okay boleh la ubah. Daripada “Damn.Bitch.Shit,Wae so hot..Drool!” kepada “MasyaAllah.Bias aku hot.”Sekurangnya ingat Allah kan.
Ek eh.Pandai-pandai je minah ni fitnah kan?

Maaf.Saya bercakap dengan bukti dan pengalaman dari diri sendiri.
Berapa banyak kata kesat anda lemparkan sekiranya orang di luar mengutuk minat anda?Saya tahu ada teguran dan kutukan yang kasar,tak masuk akal seolah sengaja memprovokasi mereka yang meminati Kpop itu.Begitu bersemangat anda mempertahankan minat anda,satu kesetiaan yang bagus tetapi fikirkan berapa musuh yang anda sudah cari dalam kalangan umat Islam sendiri?Semangat yang diperlukan oleh Islam daripada anak muda untuk menentang Wahabi dan Syiah sebenarnya.Bukan menentang sesama agamadisebabkan minat terlampau..Walaupun ada je kutukan yang betul,tapi anda ego.Terlalu ego.

Berapa banyak kali anda bermasam muka dengan rakan anda kerana tidak sama fahaman mengenai kumpulan Kpop ini?
Saya pernah mengalami perkara ini,rakan baik saya meninggalkan saya kerana saya curang dengan kumpulan kegemaran saya sejak lima tahun dahulu.Langsung tidak bertegur sapa sekarang.Dahulu,siapa tak bengang kan.Sekarang saya nampak hikmahnya.Terima kasih banyak-banyak unnie!
Dan saya rasa benda ni benda paling tidak masuk akal saya pernah alami selama saya hidup sembilan belas tahun dalam dunia ni,hanya kerana perbezaan fahaman mengenai kumpulan kegemaran terputus silaturrahim yang dibina.

Anda sedang menonton variety show kegemaran anda di Youtube,lama punya buffer akhirnya siap juga.Okay kalau tak buffer pun..Anda baru dapat hard disk yang baru diisi dengan episode show Korea atau episode dari drama terbaru.Tiba-tiba azan berkumandang.

Mana yang anda kejar dulu?Show yang dah bersedia nak tengok ni ke solat dulu?Tepuk dada tanya iman.Alah,solat ni lama lagi waktunya.Watlek watpeace ah dulu.Ni karang crash pulak page ni.Penat aku buffer.

Oh mak.Orang dah mengaji tunggu azan untuk waktu solat seterusnya.Jom pecut ambil wuduk.Oh oh itu kalau buat kan..ke tinggal je?

Konsert?Saya pernah ke situ,bukan sekali tetapi lebih.Simpan duit bagai nak gila.Tiket bukan seposen woi.Menjerit memanggil nama bias.Cis,ada lelaki Cina kat sebelah tu.Sama naik je bersorak.Azan berkumandang di luar.Berapa ramai yang mampu bangun dari kerusi atau melangkah keluar dari stadium untuk bersolat terlebih dahulu?Atau.. “Alaa solat boleh Qada’..mahal kot aku beli tiket ni.Rugi lah kalau terlepas persembahan yang ini..yang itu..ramai je tak solat dalam ni.Chill ah”Okay.Hayun lightstick lagi laju.Sama je aku dengan lelaki Cina tu rupanya.Yang ada beza aku ada binti dia tak ada je.

Itu cerita dalam stadium.Di luar?
Saya tahu ada yang menipu,tak bagitahu ibu bapa yang mereka ke konsert.

Kalau mati masa tu macam mana?
Think.
Minta bias bacakan talkin ya

Fanmeet.Huyoh!Untung ah dapat high five dengan bias.Bukan senang kot.Lembut tapak tangan dia!

Peluk?Huyohhhh.Dapat peluk bias.Ah katang gila kot dia.Bidang nya dada.Wanginya perfume

Ehem.Sejak bila biasanda datang dari ibu yang sama dengan anda?Nak samak acana tu?Nak mandi air tanah ke?

Cuti.Pukul berapa anda tidur?Kadang-kadang sampai ke pagi ‘Spazz’ dengan rakan anda.Berborak sakan.Semua nak update kan.Nak lagi masa dekat asrama,kolej tak ada internet.Bila balik ni lah masa nak update.Nak jumpa Unnie,Oppa,Dongsaeng tercinta kannn.Bila nak tahajjud?Belum cerita lagi pasal Subuh yang terlajak.Sekali lagi,bukan semua macam ni okay.Kalau bukan anda,buat apa nak sentap kan?

“Alaaaa..Orang yang tak minat Kpop pun tak buat jugak Tahajuud belaka tu..Solat pun tak jugak.Aku minat Kpop pun aku solat apa..Pandai je kau fitnah”

Ehem.Penat dah banyak kali ulang.Saya tujukan kerana saya pernah bersama anda bukan mereka yang mengumpul setem atau kaki clubbing.Mohon ambil perhatian.

Smut?Ehem.Siapa pernah baca atau menulis?Sila angkat tangan?Berapa kali anda menjengah laman web asianfanfic itu?Ce bukak History tuuuu.

Anda mengutuk mereka yang membuka laman web porno tapi sila sedar apa yang anda lakukan.Berapa ramai disini yang pernah membaca ‘smut’?

Bila orang kata Kpop perosak bangsa dan agama kita melenting.Mohon jangan ego.Tak perlu saya jelaskan bagaimana ‘smut’ itu.Anda cukup bijak untuk faham sendiri bagaimana penulisan genre itu,baru nak baligh dah terdedah dengan bacaan yang merosak minda.

“Eleh.Aku baca ‘smut’ pun exam aku Straight A kot.Bukan minat Kpop pun baca porno.Kau ni tak habis-habis nak kenakan aku pahal gila?”

Ohhh tahniah.Keputusan exam memang bawak ke akhirat pun.Staright A tapi aku dah cakap banyak kali sebab aku minat Kpop dulu lah aku bukak cerita pasal Kpop.Cerdik betul.Kalau aku minat Bunkface aku bukak ah cerita pasal Bunkface tu.
Saya bukan Tuhan untuk menghukum tetapi bayangkan membaca atau melihat bacaan seperti itu sesungguhnya amalan tak diterima selama 40 hari.

“Aku baca sikit je lah.”

Eh eh tak akan baca satu chapter je kan?

“Alah.Ini One Shot lah.Satu je la aku baca”

One shot pendek lah.Okay,halakan mouse ke cerita lain.Wah.Dua puluh satu chapter.Okay..Mari follow fic ini,bila author update..bole baca lagi.Ngeee.

Anda teruja terbayangkan bias anda dalam cerita tu..syaitan gembira menari disebelah.

“Pehal kau do?Baca novel boleh pulak?Fanfic tak boleh ah”
Dah.Malas aku nak terang kenapa.

“Minat Kpop boleh improve English lah.”
Oh.Aku tak minat dah Kpop dapat Band 4 MUET.

La..Mungkin minat balik dapat Band 6 agaknya.Alah rugi lah -,-
TAK.Banyak lagi cara nak improve English tu.

Minat Kpop boleh jumpa ramai kawan International.
Yeap.Aku mengaku benda yang satu tu.

Hilang minat?Hilanglah kawan.Bukan kawan namanya tu.
Siapa sini ship bias dia yang sama jantina?Oh oh.Gay katanya.Eh eh silap pulak.Bromance..Gay pun boleh lah.Ada je yang mengaku kan?Yaoi,Yuri.Named it!

Anda nakhoda kepada kapal yang anda bawa.Kapal sejantina.
Tak ubah seperti zaman Jahilliyah tu.Walaupun mereka tu bukan Islam tetapi tak perlu nak memadankan mereka yang sejantina.
“Wei aku minat Kpop aku tak couple do.Rosak pebendanya.Aku duduk rumah je..”
Alahai.Bagusnya anak mak ayah.
Ye lah kan.Ajak keluar rumah pun tak nak mana nak ada pakwe makwe.

“Wei sorry sikit.Aku tunggu orang Korea ni.Oh cair”
Kau couple je lah.Sama je maksiat.Mata,hati,jiwa.Kalau dah menghadap tak ingat waktu serupa je dengan barcouple tu.
“Kejap ah.Download tak siap lagi ni..Makkkkk,jangan tutup Wifi!”
Mak dah tutup.Alahai penat tunggu!Dah la Stimiks,Piwan ni lembab gila mak tutup wifi pulak.
Aloh,dah bermasam muka dengan mak sendiri.
“Sorry lah.Mak belanja Chattime kay” Kata Mak yang dah rasa bersalah.

“Okayyyy mak.Bias kiteww suka bubble tea lah!”
Kihkih.Nampak sangat dah terlebih brainwash.
Saya mohon.Kawal diri anda sebelum jauh tersasar.
Saya faham,mereka bekerja keras.Takkan nak tinggalkan mereka macam tu je.Kesian lah mereka.Dah penat practice bertahun,berbelas tahun nak bagi yang terbaik buat kita.Nak kejar cita-cita dia.Setakat post gila kau ni nak ubah minat orang ke?Kirim salam lah.
Saya tahu.Saya faham.
Tapi cita-cita nak ke Syurga kau tak nak fikir?
Biarlah kawan bukan Islam kita yang menyokong beriya.
Saya tak maksudkan tak minat Kpop boleh masuk Syurga,tapi sekurangnya kurang satu obsesi dalam diri selain obsesi kepada Pencipta.

“Dah kau obses kat ulama boleh pulak?”
Ulama pewaris nabi dek non.Jangan nak banding dengan bintang anda.

Ada kajian kata peminat Kpop ni bila bercinta setia..

Bagusnya!Setia.Ingat senang nak cari yang setia?

Bagusnya kalau boleh pratik dalam cara Islam ni kan?
Tapi tapi tapi..
Kalau cinta anda melebihi cinta kepada yang Hak,murahnya cinta anda.Fikir lah cinta kepada mereka atau Dia?
Tahap kesetiaan anda tak mungkin ditanya dikubur kelak.Tak akan malaikat bertanya berapa lama anda meminati kumpulan ini dan itu..

Kalau malaikat bertanya apa yang anda buat dalam hidup anda?
“Saya stan kumpulan ni..Lama oh.Setiaaaa.Dari kecik sampai besar”

“Berapa banyak ayat Quran awak hafal?” Malaikat tanya lagi.
“Tak ada Qurannya.Saya hafal lagu je..Bukak Quran pun masa hafazan dekat sekolah.Oh bulan puasa ada lah sikit.Lepas berbuka saya online Twitter,kot bias saya update twitter masa tu”
Haaa.Berani?

“Sepertiga malam awak buat apa?”
“Buffer show.Running Man..tengok Weekly Idol.Tengah pagi internet laju lah”

“Dah tu Tahajjudnya bila?” Malaikat tanya lagi.
“Tahajjud saya buat siang hari..dalam mimpi..ye lah.Malam saya tak tidur.Nak tahajjud acana?”
Ek eh.Kau pulak tanya malaikat balik.
Boleh ke jawab dan tanya macam tu?Ada berani?
Wei sakit kot kena libas.Ingat libas dengan malaikat tu macam kena libas dengan rotan pengetua ke?
Ubahlah.Kita boleh.

Perit.Saya tahu.Nak tinggalkan benda apa yang kita suka.
Bila ditegur melenting.Asyik Kpoppers je yang kena.Tapi semua ada sebab lah..Jangan ego,jangan sombong.Setiap apa yang orang kata tu ambil jadi nasihat.
“Maka tatkala mereka bersikap sombong terhadap apa yang mereka dilarang mengerjakannya, Kami katakan kepadanya: "Jadilah kamu kera yang hina”
Al A’Raaf : 166

Nak ke jadi kera?

Kadang-kadang kita kena tinggalkan apa yang kita sayang.Kpop is not your life.Islam is the way of life.Saya faham.Ada diantara kita yang dah jadi darah daging,sama seperti saya.Lima tahun.Cukup lama.
That bitter feeling bila saya kena buang beribu gambar dan lagu ke dalam Trash.
Saya bukan ustazah mahupun penceramah.
Bukan senang nak jadi konservatif daripada fikiran yang terlalu memuja.

“Eh kau ni buat hal sendiri dah lah.Dah tak minat Kpop tu senyap ahh,pergi layan Opick sana.Menyemak sini buat apa..”
Maaf.Fahaman kita sekarang mungkin dah berbeza.Fitrah Islam masih sama.Anda,saya,semua masih dicipta dari Allah yang sama.
Hal anda,hal saya juga.Rosak agama anda,rosak agama saya juga.
Panas Malaysia kerana dosa,yang merasa panas pun saya juga.
Kalau tak puas hati,edit post ini dan tuju kepada orang lain juga.
Malas dah nak ulang sejuta kali kenapa saya cakap pasal Kpop bukannya peminat Aiskrim Pop mahupun Paddlepop mahupun peminat Fourteen mahupun Max 24:7 mahupun Paramore.
Saya yakin,kebanyakan umat Islam mengalami masalah ini sebenarnya.Tidak perlu menspesifik kearah sekumpulan peminat pun.

Semua sama.Asalkan namanya manusia
Dunia.Siapa je yang sempurna hal agama?
Saya tahu.Saya pun tak sempurna untuk menegur.Sekadar nak berkongsi,saya pun tak Istiqamah tapi sekurangnya saya sebagai umat Islam,tanggungjawab saya untuk menegur kepincangan ummah sekarang ni.Leka.

Tanya diri kenapa kita gilakan mereka?
Kerana rupa?Nah,jelas sekali kita tidak menjaga mata.
Kerana irama dan tariannya?Nah,jelas sekali kita terdedah dengan kealpaan yang nyata.
Kerana perangai mereka yang gila-gila dan mampu menghiburkan anda? Ya.Anda di zon bahaya.Terlalu bahagia didunia bimbang menangis disana pula.
Dah tu nak dengar nasyid je ke?Bosan lah.
Check hati anda.Kenapa bosan dengan benda yang mengingatkan kita kepada Tuhan?
Dah tu?Tak boleh dengar langsung la ni?
Bukan tak boleh langsung.Boleh..tetapi kawal.Semua benda perlu dikawal dan bukannya mengawal.
Tidak perlu drastik,tapi sekurangnya mencuba.
A'RAAF 166
Hesy,buang masa betul baca benda ni.
Maaf saya membuang masa anda.Saya hanya mendoakan yang terbaik buat anda dan diri saya sendiri..

"There comes a time when you have to let go of those who are pulling you away from Allah." - AbdulBary Yahya
Berapa titik air mata jatuh kerana Allah?Berapa kali runsing memikirkan dosa?
Berapa titik air mata jatuh kerana bias datang Malaysia?Tak dapat pergi pula..
Berapa kali runsing memikirkan macam mana nak pujuk mummy daddy bagi kebenaran nak beli album artis Korea mahupun official stuffs mereka?

“Cakap je lebat minah ni”
Maaf.Sekurangnya saya mencuba.
Anda yang sudah mula menapak untuk keluar itu,teruskan.
Moga tidak dibutakan dengan dunia.
Biar sentap disini daripada sentap ketika menghadap Allah
Peringatan untuk saya juga.Maaf kalau tak suka duhai anda yang gah memegang takhta Kpoppers..

Dan juga untuk semua yang telah berjanji untuk mempertuhankan Dia ketika roh ditiupkan.

Post ini tidak adil kerana hanya menunding jari kepada Kpoppers?Sila baca sekali lagi.Mari tunding jari kearah orang lain pula sehingga puas hati.

Saya pernah menjadi Kpoppers..dan peminat tegar muzik J-Rock yang mebingitkan telinga tetapi saya bukan hater hingga kini.

"And the life of this world is nothing but play and amusement."
Al-An’am : 32
Tahniah kerana membaca sehingga akhirnya.
Wallahualam.

------
Bekas pencinta tegar Kpop.
Sekarang dan selamanya pencinta Pencipta.
In shaa Allah.

SHARE kepada semua.....

Gift Form Timizero